Megaspore

Efectul MegaSporeBiotic în boala celiacă (enteropatia glutenică)

lazy

Efectul Megasporebiotic în boala celiacă (enteropatia glutenică)

 

Ce este boala celiacă?

Boala celiacă este o boala autoimună declanșată de glutenul din alimente. Această boală afectează predominant femeile, apărând ori în perioada de copilărie, ori în jurul vârstei de 30-40 de ani. In momentul ingestiei de alimente cu gluten, la nivelul intestinului subțire apare inflamația. Aceasta boală are atât manifestări digestive cât și extradigestive.

Ce este glutenul?

Este denumirea generică pentru proteinele de grâu, orz, secară.

Ce alimente conțin gluten?

Toate alimentele care au în compoziție grâu, orz sau secară – făina făcută din acestea și nu numai.

Cum se manifestă această boală?

Principalele simptome sunt durerea abdominală și diareea.

Pacienții care suferă de această boală pot prezenta și anemie prin deficit de fier, dermatita herpetiformă, stomatită aftoasă, diverse manifestări neurologice, psihiatrice și infertilitate.

Este bine cunoscut faptul ca flora intestinală controlează inflamația prin activarea sistemului imun, atât la nivelul intestinului, cât și la nivelul întregului organism.

Vă vom prezenta cu ajutorul unui caz, cum prin restabilirea unei flore intestinale sănătoase se poate influența dramatic cursul acestei boli.

Este vorba despre cazul unei paciente în vârstă de 52 de ani, care a prezentat 3-4 scaune diareice/zi, timp de 5 luni, asociate cu dureri abdominale, balonare, borborisme și a scăzut în greutate aproximativ 10 kg in aceasta perioada.

Diagnosticul de boala celiacă a fost stabilit prin efectuarea unei endoscopii digestive superioare, prelevare de biopsii de la nivelul duodenului și efectuarea examenului histopatologic. Apoi s-au dozat anticorpilor anti-transglutaminaza tisulara si anti-endomisium. Acești anticorpi sunt pozitivi la persoanele care prezintă această boală.

Tratamentul propus de către gastroenterolog a fost:

–           Megasporebiotic 2 tb/zi cu masa 0-2-0 cp/zi – probiotic cu bacili sporulati

–           Ig-G2000 1-1-1 tb/zi (nu este inregistrat inca in Romania si EU) – imunglobuline orale

–           Regim alimentar fără gluten

 

Evolutia pacientei

După 2 luni de la inițierea terapiei pacienta s-a prezentat la control și a relatat că prezintă 1 scaun/zi format, durerile abdominale sunt încă prezente, dar de intensitate mult redusă, borborisme și balonare foarte rar și a câștigat 2 kg în greutate. Titrul anticorpilor a scazut semnificativ comparativ cu determinarea de acum 2 luni.

La un alt control, 3 luni mai tarziu, pacienta nu mai avea niciun simptom, titrul anticorpilor era și mai mic față de determinarea anterioară, iar atunci s-a decis continuarea doar cu regimul fără gluten și 1 capsulă de Megasporebiotic.

La un an distanță de ultimul control, pacienta nu acuza absolut niciun simptom digestiv, prezenta 1 scaun format pe zi, fără dureri abdominale, fără balonare sau borborisme. Controlul endoscopic cu biopsie și examen histopatologic a arătat o ameliorare semnificativă a inflamației de la nivelul duodenul, iar surpriza a fost faptul ca anticorpii anti-gluten anterior menționați erau în limite normale.

Este dovedit în numeroase studii faptul că administrarea probioticelor în boala celiacă amelioreaza simptomele digestive, care de multe ori persistă în ciuda excluderii glutenului din alimentație. Combinatia dintre Megasporebiotic si imunglobuline s-a dovedit printr-un studiu, ca poate fi la fel de potenta in reducerea inflamatiei intestinale ca si prednisonul. Mai mult decât atât, o flora intestinală sănătoasa poate stopa fenomenele autoimune și, cum s-a prezentat în acest caz, să aducă la normal auto-anticorpi care erau inițial în titru crescut. Autoanticorpii ataca propriile structuri ale intestinului in cazul bolii celiace.

Este evident faptul că și excluderea glutenului din alimentație are un efect favorabil, însă rezultatele atât de rapid obținute nu pot fi posibile decât prin implicațiile florei intestinale si influentarea fenomenului de intestin permeabil.

Combinația MegaIgGG 2000 și Megasporebiotic reprezintă combinația perfectă în acest caz.

MegaIgGG 2000 reprezentând o sursă externă de IgG ajută la reglarea mecanismelor imunității normale a corpului, întărește bariera intestinală, adică nu permite speciilor de bacterii patogene să pătrundă în circulație. Se evita astfel, declanșarea de mecanismele imune nedorite din boala celiacă, astfel reducând atât inflamația existentă la nivel intestinal, cât și cea din întreg organismul.

Odată ce “sigilăm” bariera intestinală nu ne rămâne decât să ne asiguram că stimulam dezvoltarea de specii benefice in microbiota instinala. Aici intervine Megasporebiotic plus, unul din singurele probiotice capabile sa supravietuiasca pasajului gastro-intestinal datorita faptului ca sunt invelite intr-o armura proteica, forma sporulată . Acest produs are o mare capacitate de a stimula dezvoltarea de specii bacteriene benefice, capabile să inhibe inflamația din tot organismul și fenomenele de autoimunitate existente în boala celiacă.

Lasă un răspuns