Cu toții avem acel prieten sau membru al familiei care este slab de la ‘mama natură’ care poate să mănânce mult, orice, dar care nu se îngrașă, deoarece, spunem noi, are un “metabolism accelerat”. Cercetările recente ne arată că această abilitate (de a limita numărul de calorii absorbite în organism) de fapt se datorează florei intestinale, și nu metabolismului. Astfel, bacteriile din intestin ne determină greutatea, ne fac să fim slabi sau grași.
Anumite specii bacteriene patogene din intestin digeră alimentele, transformându-le în produși metabolici care pot duce la rezistență la insulină, depozitarea de țesut adipos în exces, producție de gaz sau inflamație. Unele tipuri de bacterii extrag mai multe calorii din alimente (fenomen care se întamplă la persoanele obeze).
Bacteriile benefice, în schimb, produc metaboliți care cresc sensibilitatea la insulină, ard țesutul adipos, scad inflamația, reduc producția de gaze și extrag doar atâtea calorii din alimente câte are nevoie organismul. Bacteriile din intestin ne ‘programeaza’ greutatea.
Vestea bună? Programarea poate fi schimbată!
Schimbarea florei intestinale pentru a ajunge la o greutate ideală!
Secretul este schimbarea florei intestinale prin modificarea raportului dintre bacteriile numite Bacteroidetes și Firmicutes din intestine, pentru a reuși să dăm jos kilogramele în plus. Oamenii care au un procent mare de Bacteroidetes sunt slabi, iar cei care au multe Firmicutes sunt de obicei obezi, cu sindrom metabolic, diabet zaharat, hipertensiune, ficat gras, etc.
Ce putem face pentru a crește numărul de specii de Bacteroidetes?
-
Creșterea aportului de fibre din alimente (care sunt hrană pentru aceste tipuri de bacterii)
-
Eliminarea zahărului, a îndulcitorilor și a alimentelor procesate
-
Post cu lichide 1-2 zile pe săptămână (perioadă în care bacteriile benefice se înmulțesc)
-
Suplimente probiotice (luate în timpul mesei)
Consumul de fibre și suplimentele probiotice produc schimbări semnificative ale florei intestinale, prin creșterea numărului de bacterii benefice și reducerea celor patogene. Probioticele au rolul de a converti fibrele în acizi grași cu lanț scurt, cu rol important în metabolism și sănătatea celulelor colonului. Reglează balanța dintre calea anabolică și cea catabolică: sinteza (sau producția) de țesut adipos (grăsime) sau lipoliza (arderea) țesutului adipos. Arderea țesutului adipos este activată de acești acizi grași cu lanț scurt, care inhibă producția de țesut adipos.
Megasporebiotic s-a dovedit eficient în acest sens, pentru că conține specii de Bacillus sub formă sporulată. Suplimentele cu Bacili ar trebui să conțină minim 1 miliard CFU pentru a avea efectele benefice menționate mai sus.
O dietă corespunzătoare împreună cu un supliment probiotic eficient te pot ajuta să slăbesti în cateva luni, fără să te înfometezi sau să te chinui!