Fără categorie

Totul despre colita ulcerativă și tratamentul ei

2Q==

Colita ulcerativă este o boală care afectează calitatea vieții a mai mult de 3 milioane de oameni pe tot globul. Află ce este și cum se poate trata cu ajutorul probioticelor Megaspore

Uneori auzim despre acest termen în emisiuni, la prieteni sau cunoștințe și e foarte posibil să experimentăm chiar noi simptomele asociate acestei afecțiuni. Cu toate acestea, nu știm ce este, cum se manifestă în totalitatea ei și, mai ales, cum se tratează.

Este vorba despre colita ulcerativă – o boală pe cât de neplăcută, pe atât de provocator de tratat.

Ce este colita ulcerativă?

Colita ulcerativă este o boală inflamatorie care afectează o mare parte a intestinului provocând o reacție exagerată a sistemului imunitar. Această reacție face ca pereții intestinului, practic “căptușeala” acestuia, să se inflameze și să înceapă să sângereze.

Din datele cercetărilor de până acum, mare parte din pacienții care suferă de această boală au între 15 și 30 de ani. Cu toate acestea, nici o vârstă sau categorie socială nu poate fi exclusă.

Din pacate este o boală progresivă, iar de-a lungul timpului simptomele se pot agrava. În anumite perioade, pacientul se poate simți bine, ca mai apoi boala să revină. Perioadele de remisie pot dura zile sau, chiar, săptămâni.

Este deseori confundată cu Boala Chron, însă nu este același lucru chiar dacă fac parte din aceeași categorie de afecțiuni.

Complicațiile colitei ulcerative sunt multe și deloc de neglijat, printre ele se includ:

Anemie

Datorită scaunelor cu sânge, pacienții care suferă de colită ulcerativă pot dobândi anemie. Prin urmare e indicat să se facă analize de sânge frecvent pentru a putea depista această problemă.

Probleme ale oaselor

Unul din tratamentele prescrise pentru această afecțiune poate avea efecte negative asupra densității osoase. Pacienții pot dezvolta osteoporoză sau osteopenie.

Probleme de creștere și dezvoltare la copii și adolescenți

Nu sunt de neglijat nici problemele de creștere în cazul copiilor și adolescenților cu această boală, ele includ stoparea creșterii în înălțime și greutate sau manifestarea pubertății cu întârziere.

Cancer colorectal

Datorită naturii acestei afecțiuni, riscul pentru dezvoltarea cancerului colorectal este mai ridicat.

Ce simptome apar în colita ulcerativă?

Așa cum spuneam, colita ulcerativă este o boală progresivă care se agravează pe măsură ce trece timpul. Dacă la început simptomele variază de la diaree sau nevoia urgentă de a defeca, crampe abdominale, greață sau oboseală, în timp aceste simptome cresc în intensitate.

Iată cele mai comune simptome ale colitei ulcerative:

  • Anemie
  • Pierdere în greutate
  • Diaree cu sânge și mucus
  • Crampe abdominale severe
  • Febră uneori
  • Nevoia de a merge la baie chiar dacă tocmai ați fost la baie
  • Afte bucale
  • Dureri articulare
  • Eczeme

Multe din aceste simptome se vor regăsi în număr de câte trei sau patru la pacienții cu colita ulcerativă, dar unele sunt comune și pentru alte afecțiuni. Prin urmare este bine să menționați medicului tot ceea ce observați neobișnuit.

Ce anume cauzează colita ulcerativă?

Fiind o boală cu un spectru autoimun, cauza concretă nu este încă stabilită. Cu toate acestea, studiile ultimilor ani au arătat că există câțiva factori care contribuie la declanșarea bolii:

Genetica

Ca la orice boală autoimună, factorul genetic joacă un rol extrem de important în declanșarea afecțiunii. Astfel, dacă în familie există cineva diagnosticat cu colită ulcerativă, șansele ca boala să se transmită peste generații crește.

Reacție autoimună anormală

Felul în care organismul reacționează la anumiți stimuli poate duce la o reacție de inflamație în intestin.

Factori de mediu

Se pare că inclusiv mediul extern poate fi o cauză pentru declanșarea bolii – stresul, poluarea, munca pe care cineva o face, alimentația zilnică, pot fi surse de inflamație pentru intestin.

Microbiomul

Studiile au arătat că microbiomul unei persoane cu colită ulcerativă este complet diferit de cel al unei persoane sănătoase. Prin urmare se crede că felul în care arată microbiomul poate influența declanșarea colitei.

Cum anume se poate diagnostica?

Colita ulcerativă este diagnosticată de către medicul gastro-enterolog în urma unor teste:

  • Examinarea clinică – se află istoricul pacientului și se stabilesc simptomele pe care le are.
  • Examinarea fizică – se vor efectua testele de rutină, precum – măsurarea tensiunii arteriale, ekg, temperatura, se va asculta abdomenul cu stetoscopul, se va palpa abdomenul, se poate efectua inclusiv un tușeu rectal.
  • Analize de sânge – se va determina dacă există semne de anemie sau alte boli digestive
  • Analize de fecale – se caută paraziți sau alte infecții și nivel de inflamație care apare în analiză
  • Endoscopia – în timpul endoscopiei se va recolta biopsia zonei inflamate pentru a putea face un diagnostic diferențiat.
  • RMN – se poate include în testare rezonanța magnetică pentru a afla gradul de afectare a intestinului

Cum se tratează colita ulcerativă?

Nu există un tratament concret pentru colita ulcerativă, însă există meteode de a ține sub control afecțiunea și de a prelungi perioadele de remisie.

Metodele clasice includ medicație precum Mesalazina, Imuran (medicament pentru boli autoimmune), cortocosteroizi precum Prednison sau Budesonid sau anti TNF-alfa (Remicade, Adalimumab, Vedolizumab, etc).

Abordările modern include folosirea alături de medicația clasică a suplimentelor alimentare pentru a crește procentul de răspuns în cadrul grupului de pacienți cu boala activă tratați.

Printre aceste metode sunt incluse și modularea microbiomului prin folosirea suplimentelor alimentare de tipul probioticelor, prebioticelor, imunoglobulinelor, aminociazilor esențiali, acizilor grași Omega-3 și suplimentelor de Vitamina D.

Prin stimularea microbiomului se stimulează și imunitatea, în felul acesta limitându-se afectarea mucoasei în timpul inflamației.

Și cum anume putem stimula micriobiomul decât cu aportul crescut de probiotice, dar și prin aportul de prebiotice.

Studiile efectuate au concluzionat că persoanele care folosesc tipul de probiotic cu bacili sporulați, gen Megasporebiotic Plus, au un nivel redus de citokine proinflamatorii, comparativ cu lotul de control.

Mai mult de atât, un studiu realizat in vitro a dorit să arate că o combinație de prebiotice, probiotice și oligozaharide bine alese, pot avea un impact semnificativ asupra modului în care arată intestinul după tratament. Studiul a fost unul de succes, celulele care căptușesc intestinul fiind mult modificate în urma tratamentului.

Pentru mai multe informații despre cum anume se pot obține perioade de remisie lungi prin remodelarea microbiomului, echipa Megaspore vă stă la dispoziție.

 

Lasă un răspuns