Megaspore

Cele mai comune 3 afecțiuni digestive

HwAAAABJRU5ErkJggg==

Esti curios care sunt cele mai comune 3 afecțiuni digestive? N-o să-ți vină să crezi. Îți spunem totul despre simptome, diagnostic și tratament.

Oamenii au experimentat dintotdeauna probleme digestive în anumite contexte și ipostaze. Dacă uneori simți că te doare stomacul nu înseamnă că ai o afecțiune digestivă. Cu toate acestea, durerile recurente, schimbările în tranzitul intestinal, scaune cu sânge, balonare și lipsa apetitului pot însemna că lucrurile nu sunt chiar cum ar trebui.

La nivel mondial, bolile digestive sunt întâlnite la 4 din 10 adulți. Dintre de toate afecțiunile întâlnite, 3 dintre ele ocupă locuri fruntașe: Sindromul Intestinului Iritabil, Suprapopularea Bacteriană a Intestinului Subțire și Boala Celiacă.

Despre fiecare dintre ele vom discuta într-o serie de articole sperând să facem lumină în simptome, diagnostic și metode de tratament.

Sindromul Intestinului Iritabil

Această boală afectează aproximativ 11% din populația globală, asta înseamnă un număr de circa 815 milioane de oameni. Procentul poate fi mai mare, însă uneori această boală, fie nu este diagnosticată corect sau nu este deloc diagnosticată.

SII este o boală cronică, multe din simptome putând fi gestionate cu ajutorul dietei și a medicației specifice.

Simptome

Simptomele sunt variate, dar pot fi prezente vreme îndelungată până la diagnosticare.

Ele includ:

  • Dureri abdominale – stomac și burtă, crampe puternice care se reduc din intensitate când persoana în cauză merge la baie;
  • Schimbări în tranzitul intestinal – diaree urmată de perioadă de constipație și viceversa, uneori stările alternând;
  • Balonare și burtă mai umflată, chiar dacă persoana este normoponderală sau chiar subponderală;
  • Flatulență exagerată;
  • Nevoie urgentă de a merge la baie;
  • Scaune cu mucus;

Diagnosticare

Pentru că nu există teste specifice care să determine dacă este vorba despre SII sau altă afecțiune, diagnosticarea se face pe baza următoarelor criterii:

  • Primul pas este anamneza (colectarea informațiilor primite de la pacient despre starea lui de sănătate și simptomele avute, dar și despre istoricul bolilor de până atunci)
  • Examinarea pacientului prin ascultare cu stetoscopul, palpare și teste specifice;
  • Recomandarea analizelor de sânge;
  • Recomandarea analizelor de scaun;
  • Efectuare de colonoscopie, endoscopie etc.

Cauze

Cauzele exacte pentru această afecțiune nu sunt cunoscute, dar se crede că următorii factori pot juca un rol important în apariția SII:

  • Mișcările mecanice defectuoase ale intestinului – atunci când bolul alimentar trece prin intestin, pereții intestinului se contractă, fac anumite mișcări, pentru a ajuta alimentele să treacă și să se digere. Atunci când mușchii nu sunt destul de puternici, mâncarea rămâne mai mult timp în intestin și atunci scaunul devine tare. Pe de altă parte, dacă mișcările sunt rapide, apare flatulența și diareea.
  • Infecțiile cu bacterii patogene – în urma unui episod de gastroenterocolită poate să apară și SII, ca urmare a dezechilibrului microbiomului.
  • Dezechilibrul microbiomului – studiile arată că persoanele care suferă de SII au o floră intestinală foarte diferită de cea a persoanelor sănătoase.
  • Dieta – simptomele pot să apară sau să se înrăutățească atunci când persoanele care suferă de SII consumă diversele alimente: ciocolată, lactate, alcool. De asemenea, alimente precum: varză, fasole, morcovi, țelină, ceapă, prune pot fi declanșatoare.
  • Stresul – se vorbește mult despre asta, însă, stresul afectează toate părțile organismului nostru. Se știe deja că există o axă creier-intestin, prin urmare nu ne putem mira că în perioadele stresante pot apărea manifestări digestive severe.

Tratament

Tratamentul acestei condiții cronice include mai mulți factori:

Managementul dietei

Se recomandă o dietă Low Fodmap pentru o scurtă perioadă de timp, completată de anumite suplimente despre care vom discuta mai jos. De asemenea se recomandă evitarea zaharurilor și îndulcitorilor, alcoolului, sucurilor carbogazoase, anumite fructe și legume.

Recomandările sunt de a avea mese regulate, porții mici, dar echilibrate, de a mesteca suficient de mult mâncarea și de a consuma apă suficientă.

Folosirea de Probiotice și enzime digestive

Suplimentele pe bază de probiotice sunt foarte importante atunci când vorbim despre această condiție. Ele restabilesc echilibrul în microbiomul persoanei cu SII și ajută la ameliorarea simptomelor.

Enzimele digestive vor aduce plusul de enzime necesare digestiei alimentelor care sunt procesate mai greu, în special în perioada de reintroducere după dieta Low Fodmap.

Folosirea de prebiotice

Studiile au arătat că folosirea prebioticelor pentru un număr de 12 săptămâni reduc intensitatea durerii și balonarea.

Folosirea de medicație specifică

În urma evaluarii, medicul va decide care dintre medicamentele clasice trebuie folosite în stoparea simptomelor SII. Ele pot fi antibiotice specifice, laxative, antispastice, medicamente pentru a opri diareea și altele.

Mișcare și reducerea stresului

Exercițiile fizice contribuie atât la digestie, cât și la reducerea stresului. Important în remisia bolii este adoptarea unui stil de viață cât mai sănătos, în limitele personale.

Pentru diagnosticarea precisă, prescrierea unui curs de tratament și managementul simptomelor asociate este nevoie de evaluarea unui medic.

Dacă deja aveți diagnostic și v-au fost prescrise probiotice, enzime sau prebiotice puteți să vă bucurați de ofertele Megaspore.

În următorul material vom discuta despre a doua cea mai comună afecțiune digestivă: Suprapopularea Bacteriană a Intestinului Subțire.

Lasă un răspuns