Megaspore

De ce avem nevoie de fibre în alimentația noastră zilnică?

Z

Consumați mai multe fibre! Cu siguranță ai auzit de multe ori acest îndemn din partea celor care lucrează în domeniu sănătății, dar oare stiți ce sunt acestea și de ce sunt bune pentru sănătatea dumneavoastră?

Fibrele se găsesc în cantitate mare în vegetale, fructe, cereale integrale și leguminoase (fasole, mazăre, linte, năut), iar cea mai comună indicație pentru consumul lor este în prevenirea și tratamentul constipației. Din fericire sunt mult mai multe roluri benefice pentru organismul uman atunci când consumăm regulat fibre: menținerea unei greutăți optime, scăderea riscului pentru diabet zaharat de tip II,  boli cardiovasculare și chiar prevenția anumitor tipuri de cáncer.

Fibrele nu sunt digerate și nu se absorb în organsim. Spre deosebire de ceilalți nutrienți (proteine, grăsimi, glucide), pe care corpul le digeră și le absoarbe, fibrele au un rol special la nivel colonic, prin procesul de fermentație bacteriană, în urma căruia se sintetizează SFCA (acizi grași cu lanț scurt) care au în primul rând rolul de a hrăni celulele colonice, dar se constitue și în importanți mesageri moleculari în cadrul comunicării între flora intestinală (microbiotă) și gazda umană.

Fibrele se clasifică în:

 •           Fibre solubile: ajută la scăderea nivelului colesterolului și glicemiei din sânge. Se găsesc în ovăz, mazăre, mere, citrice, morcovi, psillium, orz, etc.
 •           Fibre insolubile:  promovează motilitatea gastrointestinală și combat constipația. Se găsesc în făină integrală, conopidă, fasole, etc.
 • Beneficiile unei diete bogate în fibre:
 •           Reglarea și normalizarea tranzitului: fibrele cresc cantitatea bolului fecal și îmbunătățește calitatea acestuia, fiind mai ușor de eliminat. Dacă ai scaune moi, apoase, fibrele ajută la formarea bolului fecal
 •           Menține sănătatea colonului: fibrele previn formarea hemoroizilor, a diverticulilor și au un efect protectiv împotriva dezvoltării cancerului de colon
 •           Scăderea nivelului de colesterol din sânge: fibrele solubile din fasole, semințe de in, ovăz ajută la scăderea colesterolului “rău” din sânge (LDL colesterol). Consumul constant de  fibrele ajută la scăderea hipertensiunii arteriale și diminuarea inflamației sistemice.
 •           Ajută la controlul nivelului glicemiei: fibrele absorb zaharurile simple din alimente și le elimină, având astfel rol în prevenția instalării diabetului zaharat de tip II
 •           Ajută la menținerea unei greutăți normale: prin instalarea rápidă a senzației de sățietate. Astfel, vei ajunge să mănânci mai puțin și să te saturi mai repede.
 •           Ajută la menținerea florei intestinale.O floră intestinală sănătoasă este cheia sănătății întregului organism.

Ce cantitate de fibre ar trebui să consum pe zi?

Ghidurile recomandă minim 38 g de fibre/zi la bărbați și minim 25 g de fibre la femei/zi.

Fibrele se găsesc în mai multe categorii de alimente:

 •           Legume și vegetale (roșii, castraveți, salată verde, brócoli, conopidă, ciuperci, etc)
 •           Leguminoase (fasole, mazăre, linte, năut)
 •           Fructe proaspete (optați în special pentru fructele de sezon)
 •           Oleaginoase (nuci, migdale, semințe)

Dacă nu reușești să îți iei aportul de fibre din alimentație, îți propunem un supliment probiotic cu extract din kiwi.

Megaprebio este un supliment prebiotic de precizie, testat în mai multe studii clinice, care conţine fibre nedigerabile de tipul oligozaharide. Acestea au capacitatea de a creşte diversitatea florei intestinale şi de a hrăni selectiv bacteriile benefice (specii cheie precum  Akkermansia muciniphilaFaecalibacterium prausnitzii și Bifidobacteria). Prebioticele sunt fibre  nedigerabile care hrănesc bacteriile din tubul nostru digestiv. Totuşi, majoritatea probioticelor de pe piaţă hrănesc atât bacteriile benefice organismului nostru, cât şi cele patogene, lucru care poate duce la exacerbarea simptomele gastrointestinale. Speciile cheie benefice sunt foarte importante pentru sănătatea umană, dar ele pot fi  influenţate negativ de antibiotice, stres, alimentaţie nesănătoasă, glifosat şi toxinele din mediul înconjurător.

A Muciniphila

 •           Joacă un rol  important în metabolism, promovand slăbirea în greutate
 •           Nivele mici de A Muchiniphila se asociază cu obezitate, diabet zaharat, ficat gras, boli metabolice si inflamaţie sistémică

F Prausnitzii

 •           Creşte producţia de butirat,  SCFA care scade inflamaţia de la nivel intestinal și sistemic.
 •           Nivele scăzute de F Prausnitzii se asociază cu sindrom de intestin iritabil, boală inflamatorie intestinală (Boală Crohn, colită ulcerohemoragică), boală celiacă si constipaţie crónică

Bifidobacteria

 •            creşte producţia de butirat şi ajută la menţinerea unei greutăţi normale
 •           nivele scăzute de Bifidobacteria se asociază cu obezitate, diabet zaharat, boală celiacă, astm, dermatită, psoriasis, sindromul oboselii cronice

Creşterea populaţiilor acestor specii bacteriene protective este esenţială pentru dezvoltarea unei microbiote sănătoase. Studiile au arătat faptul că o floră intestinală diversă creşte imunitatea şi scade riscul bolilor cronice.

 

Fibre prebiotice:

 •           fructooligozaharide (extract de kiwi)
 •           xylooligozaharide (extract de porumb nemodificat genetic)
 •           galactooligozaharide (extract de lapte de vacă)

Studiile au arătat că aceste fibre non-digerabile cresc populaţiile de A Muciniphila cu până la

8000 % mai mult în doar 5 săptămâni, cele de F Prausnitzii de 100% ori mai mult în doar 4 săptămâni şi cele de Bifidobacteria cu 10% în doar 6 săptămâni.

 

Mod de administrare

–          ½ măsură dimineaţa înainte de masă, dizolvat in 250 ml apă pentru prima săptămână, după care se poate lua 1 măsură întreagă

Lasă un răspuns