Megaspore

Ce rol are vitamina K2 in organism?

vitamina k2

Vitamina K2 în organismul uman

Vitamina K2 este necesară în procesul de coagulare a sângelui.  În corp se regăsesc doar cantități mici de vitamina K solubilă în grăsimi, cantități care sunt diminuate rapid fără un aport alimentar consistent.

Din acest motiv, organismul reciclează o parte din vitamina K (în principal K1), printr-un proces numit ciclul de vitamina K-epoxid. Acest lucru explică de ce este important aportul consistent de K2. Conform studiilor, numai vitamina K2 a fost benefică pentru susținerea funcției arteriale sănătoase și a elasticității vasculare, nu K1.

Fără suficientă vitamina K2, sunt afectate următoarele țesuturi, organe și sisteme ale corpului:

  • Oase: Osteocalcină (cea mai abundentă proteină necolagenă din os)
  • Ficat: Factorii de coagulare a sângelui (proteinele dependente de vitamina K, factorii de coagulare II, VII, IX și X sunt produși de ficat)
  • Cartilaj și artere: Proteine matrice (implicate în metabolismul vascular al calciului)

În lista de mai sus, ficatul necesită cea mai mare cantitate de vitamina K pe care să o utilizeze în procesul de creare a factorilor de coagulare. K2 ajută, de asemenea, să susțină nivelurile adecvate de calciu în vasele de sânge și să se asigure că oasele primesc în schimb calciu.

Vitamina K2 afectează concentrația de calciu în special, deoarece este un cofactor în crearea acidului gamma carboxiglutamic (GCGA).

Ce legătură au GCGA și vitamina K2 cu coagularea sângelui?

GCGA permite proteinei să îndeplinească funcția esențială a coagulării: legarea de suprafețe. Aceste proteine care coagulează sângele trebuie să se adune pe celulele endoteliale și pe membranele plachetare pentru a forma efectiv un cheag. Calciul este, de asemenea, necesar pentru a forma cheaguri și GCGA chelează calciu.

Datorită interacțiunii sale cu funcția altor proteine vitale, vitamina K este esențială în reglarea coagulării sângelui. Proteinele anticoagulante C, S și Z sunt, de asemenea, considerate proteine dependente de vitamina K (VKDP) și ajută la susținerea homeostaziei.

Cu alte cuvinte, dacă primim o tăietură externă sau o zgârietură, dorim ca sângele nostru să se poată coagula pentru a opri sângerarea. De asemenea, dorim ca și cheagurile să repare intern deteriorarea arterelor sau a venelor. Cheagurile reprezintă o modalitate naturală de a preveni sângerarea periculoasă a organismului.

Prin urmare, aportul de vitamina K2:

  • Poate ajuta la păstrarea calciului în sânge și oase
  • Păstrează elasticitatea vaselor și a țesuturilor moi
  • Este esențial pentru procesul de coagulare (și homeostazia acestuia) în organism
  • Există o serie de funcții în organism care depind de vitamina K pentru activare
  • De obicei nu se regăsește în dietă.

Un aport suficient de vitamina K2 îl are produsul nostru, MegaQuinone K2, care poate fi comandat în acest link.

Related Posts

Lasă un răspuns