Megaspore

Protectia pentru inflamatia intestinala datorata antiinflamatoarelor

Z

Un nou articol pe blogul, de data aceasta fiind vorba despre protecția pentru inflamația intestinală datorată antiinflamatoarelor. Vă invităm să îl lecturați în cele ce urmează:

Câți dintre noi nu luam o aspirină sau ibuprofen când avem o durere de cap sau simțim că o răceală e pe cale să își facă apariția? Ba mai mult, câți dintre noi, părinții sau bunicii noștri nu iau tratament cronic cu Aspirină (Aspenter, Aspirin cardio și alte denumiri comerciale) pentru profilaxia evenimentelor cardio-vasculare?

Dar câți dintre noi știm că acest lucru poate avea efecte negative asupra tractului nostru digestiv? Pe lângă riscul de ulcerații la nivelul tractului digestiv superior (ulcer gastric/duodenal) care se asociază cu tratamentul antiinflamator în doze mari, pe termen scurt, tratamentul îndelungat cu aspirină în doze mici poate induce așa numita “Enteropatie indusă de AINS (antiinflamatoare nonsteroidiene”. Aceasta afectează predominant intestinul subțire. Această parte a intestinului este dificil de explorat endoscopic, dar se poate explora utilizând videocapsula endoscopică.

Studiile au arătat ca aproximativ 70% dintre pacienții care folosesc aspirină zilnic prezintă ulcerații și eroziuni la nivelul intestinului subțire la explorarea cu videocapsula endoscopică. Ulcerațiile și eroziunile pot sângera și astfel apare sângerarea ocultă (fără colorarea scaunului în negru sau cu urme de sânge). Această sângerare este de lungă durată duce la apariția unei anemii feriprive (prin deficit de fier). Acesta este motivul pentru care multe din anemiile prin deficit de fier nu au o cauză evidentă.

Care este soluția pentru această problemă?

Probioticele

ARTICOL STIINTIFIC PROBIOTICEUn studiu recent publicat într-o revistă medicală internațională a studiat efectul probioticelor ce conțin specii de Bacillus sporulați (ca și cele din MegaSporeBiotic PLUS, HU58 și RestorFlora) asupra acestei enteropatii induse de antiinflamatoare. Acest studiu a fost efectuat pe animale de laborator cărora li s-a indus această enteropatie și cărora li s-au administrat probiotice pentru a urmări efectul. Rezultatele studiului au arătat că probioticele au un efect de protecție împotriva leziunilor cauzate de antiinflamatoare prin diverse mecanisme: reducerea permeabilității bacteriene, crește nivelul prostaglandinelor (care protejează intestinul de apariția eroziunilor și ulcerațiilor) și scad secreția unor substanțe care întrețin inflamația. Toate aceste efecte protejează mucoasa intestinului subțire de efectele nocive ale antiinflamatoare. Studiul a fost efectuat pe un model animal, însă similaritățile mecanismelor de acțiune fac aceste rezultate extrem de promițătoare și în cazul oamenilor.

Un tratament de lungă durată cu doze mici de aspirină asociat cu un tratament probiotic poate aduce beneficiile protecției cardio-vasculare pe care o oferă aspirina și previne apariția ulcerelor și eroziunilor intesinale induse de aceasta.

Pe lângă acest aspect, o floră intestinală sănătoasă are un impact benefic asupra sănătății inimii și sistemului vascular. Bacteriile sănătoase de la nivelul florei intestinale eliberează în circulație metaboliți precum acizii grași cu lanț scurt, trimetilamină-N oxid, substanțe care ajută la reglarea tensiunii arteriale, inhibă producerea aterosclerozei (plăcilor de colesterol) și stabilizează plăcile de colesterol existente protejând de apariția infarctului miocardic acut și accidentului vascular cerebral.

Din acest motiv, asocierea probioticelor cu tratamentul cronic cu aspirină protejează atât împotriva apariția enteropatiei induse de aceasta și de anemia care poate să apară în acest context, dar oferă o protecție și mai înaltă împotriva evenimentelor cardiace acute (infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral).

La fel cum toate bolile încep din intestin, așa ar trebui să înceapă și tratamentul. La fel de bine cum tratăm efectele diverselor boli, trebuie să ne întoarcem și la sursă (imensul organ numit microbiotă) și să tratăm și cauza, în special când vorbim de boli unde s-a dovedit științific că microbiota are un rol crucial.

Lasă un răspuns